A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza

Mórahalom és térsége számos olyan természeti-földrajzi, gazdasági jellemzővel rendelkezik, melyekre építve megvalósulhat a térség fenntartható fejlődése.


Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/B-2008-0007

A projekt bemutatása:
Mórahalom és térsége számos olyan természeti-földrajzi, gazdasági jellemzővel rendelkezik, melyekre építve megvalósulhat a térség fenntartható fejlődése. A napsütéses órák száma egyike a legmagasabb értékeknek Magyarországon belül, évről évre meghaladja a kétezer órát, és Mórahalom jelentős termálvízkinccsel is rendelkezik. Ezek az adottságok lehetővé teszik az alternatív energiaforrások (nap és hőenergia) alkalmazását a térségben, a termőföld magas minősége pedig az ökológiai-, ill. biotermeléshez nyújt kitűnő feltételeket.
A térség gazdaságában meghatározó szerepe van a helyi termelőknek, illetve a helyi alapanyagokra épülő élelmiszeripari vállalkozásoknak. A természeti adottságok továbbá lehetővé teszik az ökológiai termelést, a kiváló minőségű mezőgazdasági termékek előállítását.
Kiaknázva Mórahalom adottságait dinamikusan növekszik a turizmus is. Ezek azok a gazdasági alapok, melyekre építve biztosítható a terület – gazdasági értelemben vett – fenntartható fejlődése.
A projekt keretében megvalósuló fejlesztés – a Fenntartható Fejlődés Háza – hozzájárul a térség adottságainak hatékonyabb érvényesítéséhez, a helyi adottságokon alapuló fenntartható fejlődés támogatásához. A projekt keretén belül jött létre a Homokháti Portéka termékvédjegy is.

Közreműködő Szervezet:
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága
KÓDSZÁM: KEOP-6.2.0/B-2008-0007
Cím: Mórahalmi Kistérség, 6782 Mórahalom, István király út 8.

Forrásösszetétel:
Összes költség: 211.352.430 Ft,
Támogatás: 200.78.809 Ft,
Önerő: 10.567.622Ft,
Vállalt önerő-többlet: 7.559.733 Ft,
Beruházás értéke: 218.912.163 Ft

Támogató szervezetek:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.nfu.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A projektről bővebben itt tájékozódhat:
Információs vonal: 06-62-660-710
Honlap: www.kenyervaro.hu
 

2010. júliusára készült el a Mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza, a "Kenyérváró":
Fenntartás:

Az épületet üzemeltető cég: Móra-Tourist Nonprofit Kft.

Az üzletek bérlésére folyamatosan várjuk az érdeklődőket az alábbi elérhetőségeken: 06-62-660-710, tdm[at]morahalom[dot]hu