Településtörténet

A települést először 1729-ben nevezték – nem hivatalos elnevezéssel – „Mórahalmának”, majd 1892-ben Szeged - Alsóközpont néven lett a sűrűn lakott tanyavilág központja.
1892-ben Szeged város alsótanyai közigazgatási centrumaként létrehozta Alsóközpontot, ekkor épültek az első középületek. 1950-től Mórahalom néven vált önálló községgé, majd 1970-től nagyközség. A közigazgatás átszervezését követően 1984-től városi jogú nagyközség, több település körzetközpontja. 1989. március l-jén városi rangot kapott. A település 1992-ben ünnepelte alapításának 100 éves évfordulóját.

A település területe 8314 ha, lakónépessége a 2011-es népszámlálási adatok alapján 5804 fő, ebből külterületen (tanyán) él 1555 fő. A 2011-es népszámlálás alkalmával a város lakosságának közel 100%-a magyar nemzetiségűnek vallotta magát.
A település lakosainak majdnem háromnegyede római katolikusnak vallotta magát a 2011-es népszámlálás alkalmával. Ezen közösség szolgálatát a templom mellett álló Római Katolikus Plébánia látja el. A településnek több mint 110 éve helyben lakó plébánosa van.

A város belterületének közműhálózata jól kiépített, ivóvíz-, gáz-, villany- és szennyvízhálózata szinte 100 %-osnak mondható. Belterületi úthálózatunk 90%-a szilárd burkolatú út.
Mórahalom belterületén a kerékpárutak hossza megközelíti a 10 km-t, míg a külterületi kerékpárutak hossza a 27 km-t. A várost biztonságos kerékpárút köti össze Ásotthalommal, Domaszékkel, Röszkével és Zákányszékkel, valamint kerékpár-kölcsönzési lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére.

A településen 2001-re korszerű kábeltelevíziós hálózat épült meg a teljes belterületre vonatkozólag. A kábeltelevízió rendszer egy csatornáján helyi stúdió műsorait sugározzák heti több alkalommal.
A településen meghatározó a mezőgazdasági termelés, döntően magángazdálkodás keretében.

Mórahalom város és a Homokháti Kistérség gazdasági és földrajzi adottságait figyelembe véve határozta el a városi önkormányzat az Ipari Park létesítését. Az államilag elismert ipari park címet 1997-ben nyerte el a település. 2000-re befejeződött az infrastruktúra kiépítésének első üteme, azonban mind az ipari park területének bővítésére, mind pedig az ott található infrastruktúra folyamatos fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat. Jelenleg 100,7 ha az ipari park területe, amelyből 22,27 ha zöldmezős, szabadon hasznosítható terület áll a betelepülni szándékozó vállalkozások rendelkezésére, valamint további 120 ha fejlesztési terültet jelölt ki a város az esetleges jövőbeni terjeszkedés érdekében.
2015-ben az intézmény jogosultságot szerzett a Tudományos és Technológiai Park név viselésére. A település egészségügyi és szociális alapellátását három felnőtt háziorvos, egy gyermek szakorvos, két fogorvos, bölcsőde, Családi Napközi, Idősek Otthona, valamint az időseket ellátó Gondozási Központ végzi. Jelenleg 19 szakrendelés működik a közhasznú társaság formájában, a 2001-ben felépített és berendezett szakrendelőkben, mely vonatkozásában 2008-ban egy teljesen új főépületet került átadásra, 2011-ben pedig mozgásszervi rehabilitációs részleggel bővült a Járóbeteg Szakellátó Központ épülete.

A Biztos Kezdet Gyerekházban a 0-3 éves gyermeket nevelő családok játékos formában fejleszthetik gyermekeik képességeit. A Napsugár Fejlesztő Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye a térségben élő, nappali ellátásra szoruló sajátos nevelési igényű emberek és fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok napközbeni ellátását hívatott betölteni.

Az oktatás az 1850-es években még belterületi és külterületi iskolákban folyt. Jelenleg 50 férőhelyes bölcsödében, és 277 férőhelyes óvodában, valamint belterületi, 32 tanteremmel, 1 tornateremmel és 1 tornaszobával rendelkező általános iskolában közel 438 gyerek nevelését végzik szakképzett pedagógusok, illetve 2014. évtől egyházi iskola kezdte meg működését a településen, ahol további 99 gyermek oktatása zajlik általános iskola épülete 2001-re teljes mértékben megújult, és 2100 m2 alapterülettel bővült, amely tartalmaz esztétikus aulát, új konyhát, éttermet. Az iskola fejlett informatikai hálózattal rendelkezik. Az iskolai épületek közül – pályázati keretek közt – az ún. Barmos-iskola épületének felújítása 2013. évben megtörtént, illetve az egyházi iskola épülete 2014. évben került átadásra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásának és a Szegedi Szakképzési Centrum együttműködésének köszönhetően épülhetett meg városunkban a Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolája. Ezen intézmény a 2018/2019-es tanévben kezdte meg működését: nappali tagozaton a 9-11. évfolyamban szakközépiskolai képzés keretében cukrász, pincér, szakács OKJ-s szakmát, a 9-12. évfolyamban szakgimnáziumi képzés keretében informatika szakon OKJ-s szoftverfejlesztő, a pedagógia szakon OKJ-s gyógypedagógiai segítő munkatárs végzettséget adva az ott tanuló diákoknak.

A közművelődést szolgáló intézményeink közül a Művelődési Ház rekonstrukciója 2003-ra megvalósult, amely során Térségi Közösségi és Rendezvényházzá bővült, és az „Aranyszöm Rendezvényház” nevet kapta. Önkormányzati fenntartással működik a Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Teleház, melynek keretében 1990-től önálló folyóirat szerkesztésére is sor került Mórahalmi Körkép, 2014. évtől Tükörkép néven. Az önkormányzat a település múltjának részleteit bemutató több kiadványt jelentetett meg (különösen a település múltját feldolgozó monográfiát, kalendáriumokat, a települést bemutató egyéb kiadványokat) melyek az érdeklődők által megvásárolhatók és megtekinthetők a Tourinform irodában. Az önkormányzat ezen dokumentumokat a www.morahalom.hu weboldalon is megjeleníti a településre vonatkozó információkkal együttesen.

A város turisztikai tevékenységét a Móra-Tourist Nonprofit Kft végzi, mely 2011. óta – a megyében elsőként - regisztrált helyi TDM szervezetként működik. Ennek keretében látja el a Homokháti kistérség kapcsolódó területeinek turisztikai desztinációs menedzsment feladatait. Ezen felül, turisztikai gazdasági tevékenységek (szálláshelyek, rendezvény helyszínek, személyszállítás, programszervezés, biciklikölcsönzés) mellett a mórahalmi Tourinfom irodát és a Helyi termék boltot működteti, valamint a városnéző elektromos kisbuszt üzemelteti, melyekkel a városba érkező turisták igényeit szolgálja ki.

Az idegenforgalom hagyományát Mórahalmon a belterületen található, országos minősítéssel rendelkező Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő adja. A Gyógyfürdőben négyféle minősített gyógyvizet adó kút található (Árpád, Erzsébet, Szent László és Hunyadi Mátyás gyógyvíz). A gyógyvíz fürdőkúrában nőgyógyászati megbetegedések, kopásos és gyulladásos ízületi betegségek, gerincbetegségek, valamint izomreuma kezelésére szolgál, így a fürdőt méltán nevezik a térség „térd-, és váll centrumának”.

A fürdő mellett található városunk legnagyobb parkja. A lombos fákkal övezett és virágágyásokkal ékeskedő szép és rendezett környezetben sétányok és padok találhatók, valamint a történelmi sorsfordulóinknak emléket állító szobrok és emlékművek kerültek itt elhelyezésre. A Gyógyfürdő szomszédságában nyitotta meg kapuit a négycsillag superior minősítéssel rendelkező Hotel Colosseum Wellness és Konferencia Szálloda 2011-ben, illetve a háromcsillagos superior Elixír Medical Wellness Hotel 2015-ben. A város külterületén található idegenforgalmi nevezetesség a Madarász-tó, illetve a Nagyszéksós-tó, mely utóbbinál bivalyrezervátum került kialakításra. Magyarországon a XVI. század óta tenyésztenek bivalyokat, 1911-ben még 155 ezres állomány élt az ország akkori területén, huszonöt évvel később már csak hétezer példányt számláltak meg. Napjainkban néhány százra tehető a magyarországi állomány, többségük nemzeti parkokban él. A Nagyszéksósi Bivelyrezervátum területén élő bivalygulya egyedeinek száma folyamatosan emelkedik, az eredeti természeti környezet fenntartásában és alakításában fontos szerepet töltenek be. Jelenleg több mint 150 bivalyból álló mórahalmi bivalyrezervátum, mely egyedeinek egy része áttelepítésre került a Tanaszi-semlyéken kialakított új rezervátum területére. A Bivalyrezervátumhoz kapcsolódó területen, mely a Kiskunsági Nemzeti Park Körös-éri Tájvédelmi Körzetének része a látogatók a bivalyok megfigyelése mellett gazdag madár- és növényvilágot, találnak. A tó körül vezet a Bölömbika tanösvény, mely tájékoztató táblákkal és két kilátóval emeli a túrázás élményét. Igény esetén különböző hosszúságú szakvezetéses túrák is kérhetők a Nagyszéksósi Kulcsosházban, ahol bel- és kültéri rendezvények megszervezésére is lehetőség van.
A mai tanyasi életformára építve is megindult a „tanyai turizmus”, mely mind a hazai, mind pedig a külföldi vendégek számára egyre népszerűbb.

A településen működő sportegyesületek, sportközösségek és egyének sportolási igényeit futballpályák, teniszpályák, az iskolai sportcsarnok és sportpálya, gördeszka pálya, salakmotor és cross pálya, grundfoci pálya, valamint a fürdő tanmedencéje és úszómedencéje hivatott biztosítani és kiszolgálni. 2012-ben a város sportturisztikai szolgáltatásai a Futó-Dobó Lovasközpont által nyújtott szolgáltatásokkal bővültek. 2014-ben a Szent János térségben kialakításra került sportkomplexum napjainkban már egy műfüves és két élő füves futballpályával, rekortán pályával, konditeremmel, öltözőkkel és szociális helyiségekkel, fedett lelátóval várja a sportolni vágyókat és a szurkolókat. A sportolás színtereinek bővítése érdekében 2016-ban került átadásra a strandlabdarugó pálya és 2017-ben épült meg az 500 fős lelátóval rendelkező Móradombi Sport- és Rendezvénycsarnok, amely az elmúlt időszakban rangos térségi és országos versenyeknek és rendezvényeknek, sportnapoknak, táboroknak, családi rendezvényeknek adott helyet. 2018 novemberében került átadásra a Bivaly Bowling Club, amely kulturált körülmények között biztosít bowlingozási és egyéb szórakozási lehetőséget családi, baráti és munkahelyi közösségek számára. A település önkormányzata lakáskoncepciót fogadott el, amelynek alapján a kormány lakáskoncepciójának köszönhetően a 2000-es évek elején 40 önkormányzati bérlakás épült. Az önkormányzat összesen több mint 120 bérlakással rendelkezik.

1997-ben egy egységes riasztási központ megépítését tervezte el Mórahalom városi Önkormányzat. Itt kapott helyet a helyi katasztrófavédelmi iroda, a helyi önkéntes tűzoltóság és a mentőállomás a központi orvosi ügyelettel. Itt épült fel a helyi rendőrőrs új épülete, amely 2003-ban került átadásra.

Nevezetességeink:

- Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő: regionális jelentőségű 5*-os gyógyfürdő minősítéssel rendelkező létesítmény, a medencék hőfoka 34-39 Celsius-fokos. Kifejezetten térd- és vállízületi megbetegedések gyógyítására hasznosítják vízét.
A központból északi irányba haladva
- Szent László Park a történelmi sorsfordulókhoz kapcsolódó szobrokkal, emlékművekkel
- Árpád-házi szentek kútja
- Tanítók fája
- Mórahalmi Rétesház
- Homokháti Emlékház
A központból déli irányba haladva
- Aranyszöm Rendezvényház
- Tóth Menyhért Városi Könyvár és Közösségi Ház
- Rozsmalom épülete
- Cacao Club – benne a Babagyűjtemény
- Röszkei úti házsor – benne a Bivaly Bowling Club & Bár
- Gazdasági Iskola épület együttese
- Gerle birtok
- Kolo Szerb Kulturális központ
A központból keleti irányba haladva
- Szent László Király Templom
- Szabadtéri keresztút stációi a Templomkertben
- Székely kapu,
- Szentháromság tér Szentháromság szoborral és kopjafákkal,
- Turulszoborral díszített országzászlós Trianon-emlékmű
- Futó-Dobó Lovasközpont (amely a nyári hónapokban Lovasszínházi programoknak és egyéb zenés, táncos rendezvényeknek ad helyt)
- Mini Hungary Park, ahol a Kárpát-medence több nevezetes műemlékének makettje tekinthető meg, többségük a valós méret 25-öd részére kicsinyítve, valósághű kialakítással
Külterületi nevezetességek:
- Tanyai iskolák – köztük a Kralleri borház, Nagyszéksósi Kulcsosház
- Kiskunsági Nemzeti Park Körös-éri Tájvédelmi Körzet, - Nagyszéksósi Bivalyrezervátum, Csipak semlyék, Tanaszi semlyék
- Viharkeresztek és harangok
- Csónakázó tó

A nevezetességek felfedezését segítik:

- Tourinform irodában igényelhető szakvezetéses túrák és egyéb szervezett programok
- Elektromos városnéző Buba-busz
- „Aranytallérok nyomában” – ingyenesen letölthető, okoseszközökön használható városjáték alkalmazás

Testvértelepüléseink:

• Németország: Chamerau
• Olaszország: Fiumablo és Pievepelago
• Románia: Erdély - Székelyföld: Csíkszentmárton,
• Románia: Erdély - Temesi Bánság: Zsombolya
• Szerbia: Délvidék: Temerin
• Lengyelország: Uniejów
• Norvégia: Evje og Hornnes